Endokanabinoidni sistem

Kaj je endokanabinoidni sistem?

Naše telo ne le proizvaja lastne kanabinoide, ampak ima vzpostavljen celoten signalni sistem, tako imenovan endokanabinoidni sistem. Ta je sestavljen iz endokanabinoidov, kanabinoidnih receptorjev in encimov. Prve resnejše vpoglede v delovanje endokanabinoidnega sistema je omogočilo delo raziskovalne skupine pod vodstvom dr. Raphaela Mechoulama.

Endokanabinoidni sistem
Pri razumevanju CBD-ja, njegovih lastnosti in vrst uporab, je pomembno vedeti kaj sploh je endokanabinoidni sistem t.i. EKS, ki ga imamo tako ljudje kot živali. Ve se, da konoplja in njene aktivne sestavine vplivajo na naše telo. Vprašanje pa je – kako in kaj jim to omogoča? Izkazalo se je, da je vse odvisno od je endokanabinoidnega sistema. Poglejmo si kaj, še prej pa je potrebno razumeti koncept homeostaze.

kaj-je-endokanabinoidni-sistem

Homeostaza
Izraz “homeostaza” je leta 1932 prvič predstavil ameriški fiziolog Walter Bradford Cannon. “Homeostaza” izhaja iz grškega “podobnega, identičnega”. Povezujemo jo z regulacijo stanja v telesu kot na primer; telesna temperatura, vsebnost vode, raven sladkorja itd.. Za stabilnost obstoja morajo kompleksni sistemi, vključno s človeškim telesom, imeti homeostazo, ne samo za preživetje, temveč tudi za prilagajanje okoljskim spremembam. Obstajajo določeni parametri znotraj katerih se moramo gibati. Le ti preprečujejo, da bi zboleli in nam pomagajo, da ostanemo močni.  To pomeni, da potrebujemo nekaj kar telo skrbno spremlja in, ko se nekaj spremeni to tudi popravi. In zato je tukaj endokanabinoidni sistem, kateri povezuje vse endokanabinoide in kanabinoidne receptorje, ki so v našem telesu.

Kanabinoidi
Endokanabinoidi so človeku lastni kanabinoidi. Naše telo jih proizvaja v živčnih celicah in služijo kot signalne molekule. Obstajajo v skoraj vseh živalskih vrstah na Zemlji in igrajo ključno vlogo v našem življenju. EKS  je zelo pomemben sistem v človeškem telesu. Ni samo ključen za naše preživetje, temveč je tudi bistven za razumevanje vpliva, ki ga lahko ima CBD in ostali kanabinoidi na naša telesa.

Kanabinoidni receptorji
se nahajajo na površinah celic in spremljajo kaj se dogaja okoli njih. Informacije, ki jih zaznajo, posredujejo celicam in jim s tem omogočajo, da ustrezno in pravočasno reagirajo. Povedano drugače – skrbijo za ohranjanje homeostaze s spremljanjem dogajanja v naših telesih. V našem telesu sta 2 glavna kanabinoidna receptorja, imenovana CB-1 in CB-2. Oba sicer najdemo po vsem telesu, a so CB-1 receptorji bolj koncentrirani v možganih in centralnem živčnem sistemu, CB-2 pa se nahaja v  imunskem sistemu, tkivih in organih.

Raznolikost nahajališč receptorjev kaže, kako pomembni so endokanabinoidi. Ti vplivajo praktično na vsak proces v našem telesu in so tam za vsakodnevne telesne funkcije. Denimo na plodnost in oploditev, dojenje, razvoj, imunost, učenje, koordinacijo, metabolizem, izločanje hormonov, krvožilni sistem, delovanje trebušne slinavke …

Fitokanabinoidi so rastlinski kanabinoidi,
ki so po kemijski strukturi tako podobni endokanabinoidom, da v našem telesu aktivirajo iste receptorje. Kanabinoidi so prisotni v več različnih rastlinskih vrstah, največ v konoplji. Najbolj znana, proučena in tudi v medicini uporabljena kanabinoida sta THC in CBD, čeprav izjemne potenciale nakazujejo tudi drugi kanabinoidi (CBN, CBG, CBC …). Čedalje več raziskav potrjuje to, kar praksa kaže že dlje časa, in sicer, da najbolje delujejo izvlečki iz celotne rastline, v katerih je prisoten celotni spekter kanabinoidov, terpenov in drugih biološko aktivnih in neaktivnih sestavin.